Місцеві бюджети Херсонщини достроково отримали річне фінансування

Місцеві бюджети Херсонщини достроково отримали річне фінансування –  прес-конференція начальника Головного управління ДФС у Херсонській області  Ігоря Клима

 

Сьогодні бізнесу потрібно не так багато — прозорі, прості й зрозумілі правила для всіх учасників правовідносин у нашій державі, налагодження спільного каналу обміну інформацією та впровадження найкращого світового досвіду ведення прибуткової підприємницької  діяльності.

 

Саме такі умови для розвитку бізнес-активності на Херсонщині якісно впроваджуються у своїй щоденній роботі спеціалістами Головного управління ДФС у Херсонській області та його територіальних підрозділів. “Одне з важливих завдань, поставлене нині перед фіскалами, – забезпечити повну прозорість своєї діяльності.

 

Ми прагнемо постійно дотримуватися цього важливого правила. Для нас найважливіше – стати надійними партнерами для платників податків”, —  наголосив начальник Головного управління ДФС в області Ігор Клим. Для нас важлива думка платників

 

Так протягом вересня — жовтня п. р. понад 160 відвідувачів Центрів обслуговування платників при органах ДФС області, представників бізнесу та громадськості Херсонщини взяли участь в анонімному опитуванні щодо оцінки рівня корупції у підрозділах фіскальної служби області.

 

Більшість анкетованих (62,5 відс.) вважають, що корумпованість в органах фіскальної служби області відсутня, 28 відс. вказали на мінімальний її рівень і лише 9,5 відс. з ними не погодилися. Тільки 4 відс. респондентів погодилися б надати хабар посадовим особам органів ДФС.

 

Розпочатий процес реорганізації відомства дозволить запровадити чітко сформований наш професійний принцип: фіскальна служба — на благо платників податків. На сьогодні, відповідно до вимог постанови КМУ від 04.11.2015 № 892 та з урахуванням вимог наказу ДФС України від 18.03.2016 № 229, введені в дію нові організаційні структури Херсонської та Новокаховської ОДПІ. До Херсонської ОДПІ увійшли 6 відділень, до Новокаховської ОДПІ — 9 відділень. Організаційна структура Генічеської ОДПІ не зазнала змін та включає 2 відділення.

 

Фіскали області дбають про те, щоб представники усіх категорій бізнесу та звичайні громадяни Херсонщини отримували якісне й комфортне сервісне обслуговування у всіх 9 Центрах обслуговування платників. Це і консультативні та інформаційні послуги, можливість подати податкову звітність та одержати ключі електронного цифрового підпису.

 

Позитивним результатом нововведень, запроваджених з 01.01.2016 Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році», стало суттєве зростання надходжень ПДВ за 10 місяців поточного року.

 

Сільгосптоваровиробники області сплатили до державного бюджету 287,9 млн.грн. податку на додану вартість. Це складає майже 40 відс. в загальній сумі надходжень ПДВ по області. Наразі, в умовах пільгового режиму, відповідно до вимог статті 209 Податкового кодексу України, на Херсонщині кожен п’ятий платник ПДВ, тобто — 683 суб’єкта спеціального режиму оподаткування працюють у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.

 

Завдяки переходу на європейські стандарти в адмініструванні цього бюджетоутворюючого податку функціонує дієвий механізм контролю за нарахуванням і сплатою ПДВ, а представники сумлінного бізнесу мають можливість своєчасно отримати бюджетне відшкодування податку.

 

Станом на 01.11.2016 платники Херсонщини отримали на розрахункові рахунки 280,9 млн.грн. бюджетного відшкодування ПДВ, проти 198,9 млн.грн. за минулорічний період.

 

Серед приємних новин: станом на 08.11.2016 фіскальна служба області вже виконала розпис доходів, затверджених місцевими радами Херсонщини на    2016 рік. При плановому завданні — 2,271 млрд.грн. фактичне виконання склало 2,280 млрд.грн. надходжень. Місцеві бюджети достроково отримали в своє розпорядження річне фінансування!

 

Висока відповідальність херсонських роботодавців за дотриманням державних гарантій в оплаті праці своїх найманих працівників позитивно впливає на приріст надходжень податку на доходи фізичних осіб та суттєво доповнює фінансовий стан територіальних громад.

Так, податок на доходи фізичних осіб формує більшу половину (54 відс.) власних доходів місцевих бюджетів Херсонщини та залежить від розміру заробітної плати, яку офіційно отримують працевлаштовані працівники.

 

Всього протягом січня-жовтня 2016 року платники податків області сплатили до зведеного бюджету 1568,3 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб. З них, бюджети територіальних громад області отримали на 54 відс. ПДФО більше запланованих показників. В абсолютних цифрах це означає, що місцевим скарбницям додатково надійшло 407,8 млн. гривень податку, який традиційно є основним джерелом надходження бюджетів Херсонщини.

 

Сьогодні кожен напрямок роботи податкової міліції спрямований на посилення боротьби зі злочинністю у сфері оподаткування, зменшення масштабів “тіньової” економіки та залучення її коштів до бюджету держави.

 

З початку року виявлено 176 злочинів у сфері оподаткування, у т.ч.                           17 — категорії «тяжких» та «особливо тяжких». До суду з обвинувальним висновком направлено кримінальні провадження по 29 злочинах, у т.ч. за ч.2 ст.28, ч.2 ст.204 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є: незаконне виготовлення алкогольних напоїв шляхом відкриття підпільного цеху, що вчинене за попередньою змовою групою осіб.

 

По кримінальних провадженнях, які перебувають у проваджені, відшкодовано збитків у сумі понад 5 млн.гривень. По злочинах, по яких закінчено провадження, відшкодовано збитків на суму 1 млн. 16 тис. гривень.

 

Накладено арешт на майно  підозрюваних на суму 2 млн. 692 тис. гривень. Судами у поточному році розглянуто 17 кримінальних проваджень. Засуджено та винесено вироки 11 особам, звільнено від кримінальної відповідальності 7 осіб, з яких 4 особам  ухвалами судів призначено міру покарання у вигляді штрафу на суму 51 тис. гривень.

 

Під час проведення операції «Курорт-2016» вилучено майна на суму 4,7 млн. гривень, складено 38 адміністративних протоколів.

 

Впродовж поточного року припинено незаконну діяльність 19 АЗС, вилучено паливно-мастильних матеріалів у кількості понад 280 тон та товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 7,8 млн. гривень.

 

З метою викриття правопорушень у митній сфері спільно з колегами Херсонської митниці ДФС, в форматі  проведення загальнодержавної операції «Рубіж – 2016», обліковано 8 кримінальних проваджень, за якими вилучено товаро — матеріальних цінностей на суму 2,4 млн. гривень. Складено 24 адміністративних протоколи про порушення митних правил на 21,8 млн. гривень, прийнято рішення про переоцінку митної вартості товару, внаслідок чого до бюджету додатково надійшло 915 тис. гривень.

 

Подібна ситуація склалася з експортом олії. Працівниками оперативного управління  задокументовано протиправну діяльність групи осіб, які без сплати податків намагалися здійснити експортні операції олії  за допомогою підприємств з ознаками фіктивності. Як наслідок, упереджено не повернення валютної виручки із за кордону.

 

За матеріалами досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого  ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, на підставі ухвали Херсонського міського суду описано та  вилучено 1,8 тис. тон олії соняшникової вартістю 45,8 млн. гривень, документи складського обліку, товарно-транспортні накладні та інше. Ведуться слідчі дії. Про це повідомив перший заступник начальника Головного управління ДФС у Херсонській області Олександр Вікторович Фролов.

  

 «Важливими елементами в нашій роботі і надалі будуть прозорість та відкритість, створення ефективного механізму зворотного зв’язку з платниками податків та комфортних умов ведення підприємницької діяльності, які допоможуть створенню нових робочих місць, залученню іноземних інвестицій для розвитку таврійського краю та прагнення херсонців жити, працювати у демократичному європейському суспільстві, робити у цьому напрямку чіткі та зважені кроки. Адже сплачувати податки і декларувати свої доходи – загальноприйнятий тренд цивілізованого суспільства», – резюмував начальник Головного управління ДФС у Херсонській області Ігор Клим.

 

Прес-служба Головного управління   ДФС у Херсонській області